
Türkiye Uzay Ajansı’nın dün gece Twitter takipçilerine dumanlı bir alanda yer alan Türk bayrağı paylaşımı yaptı. Paylaşımda yer alan “Sizce bu ne olabilir?” sorusuna cevap ise bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank‘tan geldi. Bu paylaşıma göre Türkiye, Milli Uzay Programı için gerçekten de ilk fitili ateşledi.
Bugün Bakan Varank tarafından yapılan Twitter paylaşımında ise, yerli roket denemesinin ilk görüntüleri ortaya çıktı. Bu paylaşıma göre yerli roket motorunun ilk denemesi başarıya ulaştı.
Türkiye, Milli Uzay Programı‘nı kendi imkanlarıyla yapacak olsa da, uzay sınırını aşacak ana roket için SpaceX ya da Rus Soyuz roketinden güç alacak. DeltaV tarafından denemeleri yapılan milli roket ise dünya yörüngesine çıktıktan sonra harekete geçecek.
Uzay sınırına ulaşabilmek için ağır roket dediğimiz roket teknolojisi devreye giriyor. Günümüzde bir çok ülke özellikle uydu fırlatmalarında bu sınıra ulaşabilmek için Rus Soyuz ağır roketlerinden faydalanıyor. SpaceX ise ağır roket geliştirmeyi başaran ilk özel firma olarak
Yerli Uzay Programı ve hedefler
– Türkiye, milli ve yerli hibrit roket ile 2023’te yani Cumhuriyet’in 100. yılında Ay’a gidecek. Bunun sonrasında ise 2028 yılında ikinci aşama gerçekleşecek ve yumuşak iniş gerçekleşecek.
– Yeni nesil uydu geliştirme anlamında Türkiye, dünya ile rekabet edecek yeni marka geliştirecek.
– Türkiye kendisine ait bölgesel zamanlama sistemi geliştirecek.
– Uzay’da bağımsız güç olmak için Türkiye, Uzay Limanı işletmesi kuracak.
– Uzay havası (meteorolojisi) için yeni çalışmalar için yatırımlar yapacak.
– Türkiye, uzaydaki tüm nesneleri kayıt altına alacak ve takibini yapabilecek teleskoplar kuracak.
– Uzay sanayi ekosistemi daha da gelişecek.
– Program kapsamında Türkiye, ODTÜ’nün ev sahipliğinde uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kuracak.
– Türkiye, MEB ve YÖK katkısıyla uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağı geliştirilip yetiştirecek.
– Bir Türk vatandaşı uzaya çıkacak.
tarihe geçti.