Teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürme misyonuyla hareket eden Türk Telekom, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği iş birliğiyle yürüttüğü ‘Dijitalde Hayat Kolay’ projesinin yeni döneminde deprem bölgesindeki kadınlara öncelik veriyor. 2019 yılında başlatılan ve bugüne kadar 15 bin kadına dijital okuryazarlık ve dijital pazarlama eğitimi sunan proje, 2024 sonuna kadar 15 bin kadına daha ulaşmayı ve 20 kadın girişimciye hibe desteği sağlamayı hedefliyor.
Türk Telekom Pazarlama ve Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Özden, projeyle ilgili, “Türk Telekom olarak, Türkiye’ye Değer anlayışıyla, teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştüren projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Bu vizyon doğrultusunda hayata geçirdiğimiz Dijitalde Hayat Kolay projesi ile başta deprem bölgesindeki kadınların dijital yetkinliklerini geliştirerek hayata daha eşit katılmalarını destekliyor, kadın emeğini bölgesel ekonomiye kazandırıyoruz. Çünkü sürdürülebilir kalkınmanın ancak kapsayıcı çözümler ve eşitsizliklerin azaltılması ile mümkün olacağına inanıyoruz. Çevrim içi ve yüz yüze eğitimlerle devam ettiğimiz yeni dönemde deprem bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunmayı odağımıza aldık. Mentörlük ve hibe süreçlerimizde bölgeden yapılacak başvuruları önceliklendirdik. Projenin yeni döneminin başladığı mart ayından bugüne kadar 3 bini aşkın kadına proje kapsamında eğitim verdik. Yıl sonuna kadar 15 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Paydaşlarımız ve gönüllü eğitmenlerimizin desteği ile çeşitli nedenlerle istihdamda yer almayan kadınların potansiyellerini açığa çıkarmalarını, girişimlerini ileriye taşımalarını ve dolayısıyla ekonomik ve toplumsal hayata eşit ve güçlü katılmalarını destekliyoruz” dedi.
Kadın Girişimcilere Destek
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Hatice Güner Kal, “TOBB Kadın Girişimciler Kurulumuz, Türkiye’nin en büyük kadın girişimcilik teşkilatıdır. Dijitalde Hayat Kolay projesi ile deprem bölgesindeki kadınların dijital yetkinliklerini geliştirmek istiyoruz. Bu, güçlü ekonomik büyüme sağlamanın en önemli yollarından biridir” ifadelerini kullandı.
UNDP Program Yöneticisi Hansın Doğan ise, “Kadınlar dijital beceriler, finansman ve teknolojiye eşit olmayan erişim gibi engellerle karşılaşıyor. Bu projeyle, Türkiye’de kapsayıcı ve fırsat eşitliği sunan bir dijital ekonomi oluşturmak için somut adımlar atıyoruz. Deprem bölgesindeki kadınlara destek vererek onların ve toplulukların güçlenmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Eğitim ve Hibe Desteği
Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nesrin Serin Onkardeşler, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kadınların dijital beceri ve yetkinliklerini geliştirmek için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Onkardeşler, “Girişimci kadınları desteklemeye, deprem bölgesinin kalkınmasını önceliklendirerek eğitimler, atölye çalışmaları, mentörlük ve hibe destekleriyle devam edeceğiz” dedi.
Projenin yeni döneminde 500 kadın, dijital pazarlama eğitimlerinin ardından tasarım odaklı düşünme atölyelerine katılarak girişimlerini geliştirme fırsatı bulacak. Bu 500 kadın arasından seçilecek 40 kadın girişimci, mentörlük desteği alacak ve 20 kadın girişimciye de hibe desteği verilecek. Deprem bölgesinden yapılacak başvurular önceliklendirilecek.
Projenin Etkisi
Mart ayından bu yana 3 bini aşkın kadına eğitim veren proje, yıl sonuna kadar 15 bin kadına ulaşmayı amaçlıyor. Türk Telekom, TOBB, UNDP ve Habitat Derneği, teknoloji birikimlerini hayatın her alanına aktararak, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınmaya katkıda bulunmayı sürdürecek.