Türk Bilim Kadınına “Japonya Devlet Nişanı”
  • Teknohigh
  • Genel
  • Türk Bilim Kadınına “Japonya Devlet Nişanı”

Türk Bilim Kadınına “Japonya Devlet Nişanı”

ABONE OL
15 Mart 2024 14:29
Türk Bilim Kadınına “Japonya Devlet Nişanı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması Örgütü’nün (CTBTO) Uluslararası İzleme Sistemi’nde (IMS) yürüttüğü başarılı görevi nedeniyle Japonya Devlet Nişanı’na layık görüldü.

 

Türkiye-Japonya diplomatik ilişkilerinin 100. yılında, 2014 – 2022 yılları arasında nükleer silahsızlanmanın sağlanmasına ve Japonya ile yapılan iş birliğinin güçlendirilmesine önemli katkılarından dolayı Prof. Dr. Nurcan Meral Özel’e Japonya’nın prestijli devlet nişanı olan “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı” takdim edildi.

 

2014 yılında, 183 ülkenin dünya çapındaki nükleer testleri izlemek için kullandığı Uluslararası İzleme Sistemi’nin (IMS) direktörü olarak atanan Prof. Dr. Özel, çok taraflı diplomasi alanında en üst düzey uluslararası sivil memur olarak görev aldı. Olası nükleer patlamaların tespiti ve küresel izleme ağı yönetimiyle ilgili sorumluluklarını yerine getirerek, imzacı devletlerin diplomatik ve bilimsel temsilcileriyle IMS’in kurulması için önemli girişimlerde bulundu. 2017 yılında ABD’de düzenlenen “Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Kadın Liderler” konulu sempozyumda “Uluslararası Platformda Teknolojiye Damgasını Vuran Altı Kadın Lider” arasına seçildi ve dünya çapında birçok yeni izleme istasyonunun kurulumunu gerçekleştirdi.

 

Japonya Hokkaido Üniversitesi’nde sismoloji alanında doktorasını tamamlayan Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Türkiye’de araştırma altyapısının gelişimine katkıda bulunmak, teknoloji transferini sağlamak ve özellikle yer bilimleri alanında Japonya ile Türkiye arasında ortak bilimsel ve operasyonel çalışmalar yürütmek için önemli görevler üstlendi. Ayrıca, UNESCO Hükümetler Arası Oşinografi Komisyonu çatısı altında Türkiye’de bölgesel nitelikli Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’e tsunami uyarı hizmeti sunan KRDAE Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi’nin kurulmasına öncülük etti.

 

1875 yılında İmparator Meiji döneminde Japon hükümeti tarafından verilmeye başlanan “Yükselen Güneş Nişanı”, enerjiyi ve yükselen güneşi temsil ederek Japonya’nın simgesi haline gelmiştir. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel’e bu önemli nişan ve berat metni, 2024 yılında Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yıl dönümü vesilesiyle takdim edilecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ