Yaşlıları Hedef Alan 10 Dolandırıcılık Yöntemi: Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar ve Güvenlik İpuçları
  • Teknohigh
  • Genel
  • Yaşlıları Hedef Alan 10 Dolandırıcılık Yöntemi: Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar ve Güvenlik İpuçları

Yaşlıları Hedef Alan 10 Dolandırıcılık Yöntemi: Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar ve Güvenlik İpuçları

ABONE OL
16 Mart 2024 02:19
Yaşlıları Hedef Alan 10 Dolandırıcılık Yöntemi: Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar ve Güvenlik İpuçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emekliyseniz ve birikimlerinizi koruyacak bir gelir kaynağınız yoksa, siber dolandırıcılıkların etkisi yıkıcı olabilir. Dijital güvenlik şirketi ESET, yaşlıları hedef alan dolandırıcılık yöntemlerini sıraladı ve hem yaşlıların hem de yaşlı akrabaların dikkat etmesi gereken noktalara değindi.

Yaşlanmak hayatın bir gerçeği. Siber suçlular, yaşlı toplumlarda hızla zengin avlar elde edebilmek için araştırmalar yapıyorlar. Yaşlı vatandaşlar giderek daha fazla hedef haline geliyor, çünkü bu kişilerin dolandırıcıların daha fazla parası olduğunu ve bir dolandırıcılığın işaretlerini tespit etmek için dijital bilgi düzeylerinin daha az olduğunu düşünüyorlar. 2022 yılında, 60 yaş üstü kişiler tarafından FBI’a 3,1 milyar dolarlık siber suç zararı bildirildi. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 82’lik bir artışı temsil ediyor ve rapor edilmemiş çok daha fazla vaka olduğu tahmin ediliyor.

  1. Kimlik Avı

Oltalama, modern internetin belasıdır. Kimlik avı e-postası, telefon veya sosyal medya mesajı gibi istenmeyen şekillerde gelebilir. Dolandırıcılar, meşru bir kuruluşun kimliğine bürünerek hesap girişleri gibi bilgileri almanızı veya bir bağlantıya tıklamanızı istiyorlar. Bu, hesaplarınızın ele geçirilmesine veya kötü amaçlı yazılım indirmenize neden olabilir.

  1. Romantik Dolandırıcılıklar

FBI, aşk dolandırıcılığının dolandırıcılara 2022 yılı içerisinde  734 milyar dolar kazandırdığını bildirdi. Dolandırıcılar, arkadaşlık sitelerinde sahte profiller oluşturuyor ve para koparmak için kurulan yakınlıklarını kullanıyorlar.

  1. Bakım/Sağlık Hizmetleri

Dolandırıcılar, “Tıbbi Bakım” temsilcisi gibi davranarak başkalarına satılabilecek kişisel ve tıbbi bilgileri elde etmek için sağlık sigortası dolandırıcılığı yapıyorlar.

  1. Teknik Destek

Dolandırıcılar, yasal bir kuruluşun kimliğine bürünerek bilgisayarınızda bir sorun olduğunu iddia edebilirler. Size yardım etmek için sizi kandırmaya çalışırlar ve bu da makinanıza erişim sağlamak için bir fırsat olabilir.

  1. Çevrimiçi Alışveriş Dolandırıcılığı

Dolandırıcılar, meşru görünen çevrimiçi mağazalar oluşturur ve kart bilgilerinizi çalmak için kullanıcıları bu mağazalara çeker.

  1. Robocall

Robocall’lar, otomatik teknolojiyi kullanarak çok sayıda alıcıyı rahatsız eder ve kişisel ve finansal bilgilerinizi elde etmek için kullanılabilir.

  1. Hükümet Taklidi

Dolandırıcılar, Gelir İdaresi veya Medikal Sağlık Hizmetleri gibi devlet kurumlarından arıyormuş gibi davranarak ödemeleri talep edebilirler.

  1. Piyango Dolandırıcılığı

Dolandırıcılar, piyango kazandığınızı iddia ederek sizden önden küçük bir ücret talep edebilirler. Elbette, bu bir dolandırıcılıktır ve paranızı kaybedebilirsiniz.

  1. Büyük Ebeveyn Dolandırıcılığı

Dolandırıcılar, sizi acılı bir hikayeyle etkileyerek yardım etmeniz için nakit para talep edebilirler. Bu, torununuzun yardımına ihtiyacı olduğunu iddia eden dolandırıcılık yöntemidir.

  1. Yatırım Dolandırıcılığı

Siber suçluların en fazla kazandığı kategori, düşük risk ve garantili getiri vaat eden hızlı zengin olma planlarını ifade eder. Ancak bu planlar gerçekte sahtedir.

Nasıl Güvende Kalınır:

  • Gerçek olamayacak kadar iyi bir teklife şüpheyle yaklaşın.
  • İstenmeyen iletişimlere yanıt vermeyin ve bağlantılara tıklamayın.
  • Kişisel bilgilerinizi vermeyin ve arayan kimliğine güvenmeyin.
  • Çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın.
  • Para göndermeden önce dikkatli olun.
  • E-postalardaki veya mesajlardaki bağlantılara tıklamayın veya ekleri açmayın.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ