Elektrikli Araçların Geleceği: Enerji ve Şarj İstasyonlarında Yeşil Dönüşüm
  • Teknohigh
  • Otomobil
  • Elektrikli Araçların Geleceği: Enerji ve Şarj İstasyonlarında Yeşil Dönüşüm

Elektrikli Araçların Geleceği: Enerji ve Şarj İstasyonlarında Yeşil Dönüşüm

ABONE OL
15 Mart 2024 16:02
Elektrikli Araçların Geleceği: Enerji ve Şarj İstasyonlarında Yeşil Dönüşüm
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin önde gelen özel sektör enerji üretim şirketi Enerjisa Üretim, elektrikli araçlar için önemli bir adım atarak Charging Hub adı verilen bir platformu hayata geçiriyor. Bu platform, elektrikli araç kullanıcıları ve çeşitli şarj tedarikçileri için bir buluşma noktası olacak ve aynı zamanda yeşil enerji tedarikinde güvence sağlayacak.

Huawei teknolojisi ile donatılan Charging Hub, sektörde en hızlı şarj imkanını sunacak ve farklı markalara ait şarj cihazlarını tek bir platformda bir araya getirecek. Güneş panelleriyle kaplanacak olan Charging Hub, kendi enerjisini üreterek yenilenebilir bir model olarak öne çıkacak. Enerjisa Üretim, bu hub için yenilenebilir enerji santrallerinde üretilen elektriği yeşil enerji sertifikası ile sağlayacak.

İstanbul Ataşehir’de başlayacak olan pilot çalışmanın, Enerjisa Üretim’in rüzgar santrali yatırımlarının yoğun olduğu bölgelerde ve şehirlerde yaygınlaşması hedefleniyor. Yeni Charging Hub‘lar, kullanıcılara market, kafe ve dinlenme alanları gibi sosyal imkanlar da sunacak.

Ultra Hızlı Şarj İmkanı

Projenin teknoloji ortağı Huawei, 720 kW’lık FusionCharge sıvı soğutmalı yüksek hızlı güç ünitesi ile ultra hızlı şarj imkanı sağlayacak. Geliştirilen teknolojik altyapı, iş ortağı Zebra Elektronik dağıtıcıları ile sadece binek ve SUV araçların şarjlarını kapsamayacak, aynı zamanda hafif ticari ve ağır ticari araçların da hızlı şarj edilmesine olanak tanıyacak. Ayrıca güneş enerjisi ve enerji depolama sistemleriyle entegre edilebilen yüksek hızlı şarj altyapısı, şarj gücünü ihtiyaca göre dinamik olarak ayarlayabilecek ve dağıtıcılar arasında paylaşılabilecek. Bu sayede şebeke kullanımı azalacak ve şarj eş zamanlılığı önemli ölçüde artacak. 10 yıl kullanım ömrüyle yüksek verimli, hızlı ve güvenilir şarj imkanı sağlayan FusionCharge sıvı soğutmalı güç ünitesi, elektrikli araçların artan penetrasyonu ile oluşan beklenmedik şebeke yüklenimlerinin önüne geçecek.

Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Charging Hub’ın elektrikli araçlara geçiş sürecinde kritik bir rol oynayacağını belirtti. Yenilenebilir enerji yatırımlarının şarj istasyonlarının altyapısını beslediğini ve bu sayede sürdürülebilir bir ulaşım modeli oluşturduğunu vurguladı. Bayçöl, Huawei, Zebra Elektronik ve Altensis gibi güçlü paydaşlarla iş birliği yaparak yeşil enerji kullanımını teşvik etmeyi ve elektrikli araçlar için erişilebilir bir altyapı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Huawei Türkiye Dijital Enerji İş Grubu Genel Müdürü Gavin Zhao ise Türkiye’deki e-mobilite gelişiminden memnuniyet duyduklarını belirtti. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve enerji politikalarının dijital güç odaklı Ar-Ge ve inovasyon stratejileriyle desteklenmesinin önemine vurgu yaptı. Zhao, Huawei olarak sektör paydaşlarıyla kurulan iş birliklerinin enerji dönüşümünü hızlandıracağına inandıklarını ifade etti.

Zebra Elektronik CEO’su Berkay Somalı da Charging Hub projesinde yer almanın heyecanını dile getirdi. Yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak şarj hizmetlerinin sürdürülebilir bir ulaşım sistemi oluşturulmasına katkı sağlayacağını belirterek, Enerjisa Üretim ve Huawei ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ