Oyunun Kalbi Gaming İstanbul’da Attı
Bu yıl sekizincisi düzenlenen Gaming İstanbul, 13-15 Eylül’de Türkiye’nin dört bir yanından gelen oyunseveri Yenikapı’daki Prof. Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde bir araya getirdi.
Gaming İstanbul’da PC’den konsola, mobil oyunlardan e-spor turnuvalarına kadar pek çok platformdaki oyunu ziyaretçilerle buluştu. Etkinliğe katılan ziyaretçiler ayrıca ödüllü e-spor karşılaşmalarına ve turnuvalara katılırken, sevdikleri internet yayıncılarıyla da bir araya gelerek keyifli vakit geçirdi.
Yerli cosplay yetenekleri ise cosplay yarışmasında boy gösterirken ziyaretçilere de renkli görüntüler sundular. Gaming İstanbul’da ayrıca retro oyun alanı, çocuk oyunları alanı, oyun firmalarının stantları, yeni oyun lansmanları ve daha birçok etkinlik yer aldı.
Türkiye oyun pazarı büyüklüğü 1,8 milyar dolara ulaşacak.
Küresel oyun pazarının 2024’te 187.7 milyar dolara çıkması beklendiğini söyleyen Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek: “ Bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz Gaming İstanbul’da bu sene 94 marka ve 56 yerli oyun geliştirici katıldı. On binlerce ziyaretçi dolu dolu 3 gün geçirdi. Biz oyun sektörüne inanıyoruz ve her geçen gün dünya ile rekabette daha iyi bir konuma gelmek için çalışıyoruz. Küresel oyun pazarının 2024’te 187.7 milyar dolara çıkması beklenirken geçtiğimiz yıl Türkiye bu pastadan 1,4 milyar dolar pay almıştı. Bu yıl da küresel pazar büyüklüğüne paralel olarak 1,8 milyar dolar seviyesine yaklaşan bir ölçeğe ulaşacağımızı düşünüyorum. Ancak sektör büyüklüğüne geldiğimizde, çok sayıda diğer sektörün de etkisinden söz etmemiz gerekir. Oyun sektörü video prodüksiyon, müzik prodüksiyon, etkinlik, donanım, yazılım ve hizmet sektörü gibi pek çok ek sektöre de direkt veya dolaylı etki ediyor. Bu nedenle reel büyüklüğü ölçülen pazar büyüklüğünün, iki katı olarak kabul etmek gerekir. Gaming İstanbul ve Indieway ile sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirerek sektörün bu gelişimine katkı sağlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. ” dedi.
Türkiye’nin en önemli başarısının, oyun geliştirme ekosisteminin hızla büyümesi ve global pazarda rekabet edebilir ürünler ortaya çıkarması olduğuna vurgu yapan Eryürek, özellikle devlet teşvikleri, yatırım fonları ve eğitim programlarının artmasıyla birlikte, Türkiye’nin oyun geliştirme kapasitesinin hızla yükseleceğini söyledi.
Wild Rift ve Teamfight Tactics ve MOBA Steel Swarm: Apocalypse GİST’te
Dünyanın önde gelen oyun geliştiricilerinden Riot Games, mobil MOBA dünyasını sarsan Wild Rift ve Teamfight Tactics için özel bir alan oluşturarak Gaming İstanbul’da oyunsevelerin deneyimine sundu. Diğer yandan Clay Token Games’in geliştirdiği yıkılabilir bir şehirde makine sürülerinin savaştığı yeni nesil MOBA Steel Swarm: Apocalypse ilk kez fiziksel bir etkinlikte ziyaretçiler ile buluştu.
Cosplayler ve Indie oyunlar yarıştı
Gaming İstanbul kapsamında gerçekleştirilen Cosplay Yarışması’nda Yaren Eren – Joy karakteri ile 1’inci, Hüseyin Aras Ertaş – Ghost karakteri ile 2’inci Yasin Yavuzyılmaz ise Ghoul karakteri ile 3’üncülüğe oyunseverlerin oylamalarıyla layık görüldü. Diğer yandan Indie oyun geliştiriciler için düzenlenen yarışmada ise Shieldbound 1’inci, Wizard’s Legacy 2’inci ve Unfortunate Tales of Violet ise 3’üncü en iyi Indie oyun seçildi.
Osmanlı cariyesinin kahramanlık hikayesi “Concubine” da GIST’te
15. yüzyıl İstanbul’unda geçen ve gündüz haremde yaşayan, geceleri de Osmanlı sultanının emrinde imparatorluğu doğaüstü güçlerden koruyan bir cariyenin hikayesini oynadığımız Concubine da GİST’te yoğun ilgi gören oyunlardan birisi oldu.
Oyun geliştiriciler Indieway’de
Gaming İstanbul’un oyun geliştiricilere yönelik resmi etkinliği olan Indieway oyun profesyonellerini Gaming İstanbul’da bir araya getirdi. Gaming İstanbul kapsamında 3 gün boyunca Indieway’de alanında uzman birçok isim yer aldı.
Focus Interactive Game Scout Frank Meijer, Apprien CEO Arto Käyhkö, Frogames Co-Founder Juan Gabriel, Ubisoft Redlynx Senior Game Designer Isaque Sanches, Google Digital Growth Consultant Qais Haddad, Joygame Chairman Barış Özistek, Clay Token Software Engineer Mehmet Altuner ve Mehmet Kardaş, Hero Concept Co-Founder & Creative Director Serkan Özay, Stillfront Group Senior User Acquisition Manager Şebnem Alpaylı ve Upgrade Entertainment – Founder & Lead Game Designer Meriç Eryürek gibi yerli ve yabancı birçok oyun profesyoneli Gaming İstanbul’da deneyimlerini aktardılar.
Fransız ve Türk Oyun Sektörleri Gaming İstanbul’da Buluştu
Gaming İstanbul’da ayrıca Fransız Konsolosluğu ile ortak yürütülen Türk ve Fransız geliştiricileri buluşturan bir networking gecesi de düzenlendi. İki ülkenin oyun sektöründeki ortaklıkları için önemli bir gelişme olan bu etkinliğe 10 Fransız stüdyosu, 3 Fransız konuşmacı katıldı.
3 gün boyunca birçok marka ve birçok sürpriz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsoru olduğu Gaming İstanbul’da Medya A.Ş, OGEM, Riot Games, TCL, Monster Bilgisayar, Clay Token, Turkpin, Codeo, Unity, Upgrade Entertainment, Nescafe, Intel, Lenovo, Teknosa ve Exvega gibi birçok önemli marka, oyun ve kuruluş yer aldı. Üç gün süreyle ziyaretçiler çeşitli etkinliklerde TCL, MSI, Bynogame, Exvega ve birçok markanın hediyelerini kazanma şansı buldu.