Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Lideri Türk Telekom

Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Lideri Türk Telekom

ABONE OL
6 Haziran 2024 13:59
Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Lideri Türk Telekom
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Lideri Türk Telekom

Türkiye’nin dijital dönüşümündeki öncü rolünü sürdüren Türk Telekom, dünya standartlarını belirleyen yenilikçi çalışmalar ve yatırımlarla geleceğe yön veriyor. 2024 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarında güçlü büyüme ivmesini devam ettirdi.

Türk Telekom, konsolide gelirlerini yıllık bazda %6 artırarak 28 milyar TL’ye çıkarırken, FAVÖK’ünü %23 artışla %36,6 marjla 10,3 milyar TL’ye ulaştırdı. Türkiye’nin 81 iline yayılan fiber altyapı çalışmalarına hız kesmeden devam eden Türk Telekom, 2024’ün ilk çeyreğinde fiber ağ uzunluğunu 441 bin km’ye taşırken, fiber hane kapsamasını 32,2 milyona çıkardı. Mobil alandaki güçlü performansını pekiştiren Türk Telekom’un, 2024 birinci çeyrekteki mobil abone sayısı 26,2 milyon oldu.

2023 yılını sektörün yatırım lideri olarak tamamladıklarını ve 2024’ün ilk çeyreğinde 4,6 milyar TL yatırım yaptıklarını belirten Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Teknoloji birikimimiz ve yatırımlarımızla, Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğuna yön verirken, teknoloji üreten ve ihraç eden ülke olma vizyonuna liderlik etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Öncü iş kollarımızda devam eden ivme ile 2024’e tüm yıl için paylaştığımız öngörü setimizi teyit eder şekilde sağlam bir başlangıç yaptık” diye konuştu.

2024 Yılı İlk Çeyrek Sonuçları

Türk Telekom, 2024 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom’un konsolide gelirleri yıllık bazda %6 artarak 28 milyar TL’ye ulaştı. FAVÖK (Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) %23 artarak 10,3 milyar TL olurken, FAVÖK marjı %36,6’ya yükseldi. İlk çeyrekteki net kârı 1 milyar TL olan Türk Telekom, 2023 yılını sektör lideri olarak tamamlayıp 2024’ün ilk çeyreğinde 4,6 milyar TL yatırım gerçekleştirdi.

Müşteri Memnuniyeti ve Abone Sayıları

Müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalarını sürdüren Türk Telekom, yılın ilk çeyreğinde toplam abone sayısını 52,8 milyona çıkardı. Mobil abone sayısı 26,2 milyon, sabit genişbant abone sayısı 15,2 milyon oldu. Sabit internet ve mobil, Türk Telekom’un ilk çeyrekteki faaliyet gelirlerinin %72,6’sını oluşturdu. İki iş kolundaki toplam 2,6 milyar TL’lik artış, yıllık büyümeye önemli katkı sağladı.

Fiber Altyapı ve Abone Artışı

Türk Telekom, “Memleketin bir şehrinde değil her şehrinde” anlayışıyla Türkiye’nin 81 ilini fiber ağlarla donatmaya devam ediyor. 2024 birinci çeyrek itibarıyla fiber altyapı uzunluğunu 441 bin km’ye çıkaran Türk Telekom’un fiber hane kapsaması 32,2 milyon oldu. Fiber abone sayısı 13 milyona ulaşan Türk Telekom’un FTTC (Saha Dolabına Kadar Fiber) abone sayısı 8,6 milyon, FTTH/B (Eve/Binaya Kadar Fiber) abone sayısı ise 4,5 milyona yükseldi. Fiber abonelerinin toplam sabit genişbant aboneleri içindeki payı %85,7’ye çıktı.

Mobil ve 5G’de Öncü Adımlar

Fiber ağ altyapısını genişleterek dijital geleceğin inşasında önemli rol oynayan Türk Telekom, mobil ve 5G alanındaki liderliğini sürdürüyor. Türk Telekom, sağlıktan finansa, eğitimden sanayiye birçok alanda yenilikçi uygulamalar geliştiriyor. 5G’nin etkin kullanımı için baz istasyonlarının fiberleşmesine önem veren Türk Telekom, LTE mobil baz istasyonlarının %52’sini fiberle bağlayarak geleceğe hazırlıyor. Önal, “Yaptığımız çalışmalarla Türkiye’nin 5G’ye en hazır operatörüyüz. İlk özel endüstriyel 5G mobil şebekesi, ilk canlı 5G maç yayını ve 5G destekli ilk çevrim içi uzaktan ameliyat gibi birçok yenilikçi çalışmaya imza attık” dedi.

Mobil Alandaki Büyüme

Mobil stratejilerinin olumlu sonuçlarını vurgulayan Önal, “Mobilin olağanüstü performansı ve büyümeye katkısı sürüyor. Son on iki ayda 1,7 milyon net abone artışı kaydeden faturalı segment güçlü bir performans sergiledi. Mobil abonelerimizin %72,3’ü faturalı paket kullanıyor. Kapsama ve kapasite olarak mobildeki konumumuzu güçlendirmeye devam ediyoruz. 4.5G ihalesi sonrası frekans sahipliğimizi 3 katına çıkardık. Hız için önemli olan abone başı frekansta ve 5G için de kritik öneme sahip 1800 Mhz frekansta pazar lideriyiz. Üstün performansımız sayesinde pazardaki gücümüz artıyor” dedi.

Sürdürülebilir Tahvil İhracı

Teknolojiyi iyilik ve faydaya dönüştürme vizyonuyla çalışmalarına devam ettiklerini belirten Önal, “Geleceği iyileştiren teknoloji anlayışımızla sürdürülebilirlik ilkelerini tüm iş süreçlerimize entegre ediyoruz. Sürdürülebilir Tahvilimizin ihracını tamamlamış olmanın gururunu yaşıyoruz. Finans sektörü dışında uluslararası Sürdürülebilir Tahvil ihraç eden ilk Türk şirketi olarak 500 milyon USD tutarında başarılı bir ihraç gerçekleştirdik. Bu ihraç, çevreci teknoloji yatırımlarımızı finanse etmek için önemli bir kaynak olacak” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ